Jupiter met de schaduw van Europa op 09-01-2002, 20u47m UT, CM-I=134.4°, CM-II=229.5°

Hallo allemaal,

Na de eerste webcampublicatie in AstroBulletin 26 over de webcam en IRIS, ben ik naarstig op zoek gegaan naar andere manieren om de AVI-beeldjes te verwerken op een makkelijker en efficienter manier. Skeye was een enorme verbetering en is naar mijn mening nog steeds het snelst in het effectief verwerken van planeetbeelden. Het werkelijke verscherpen van de beelden d.m.v. allerlei algoritmes is een ander verhaal. Dat deed ik lange tijd met IRIS, maar dit programma blinkt niet uit in gebruikersvriendelijkheid. Ik werd door diverse mensen geattendeerd op Registax, waarvan met name de wavelet-analyse erg goed zou werken. Uiteraard heb ik dat eens uitgeprobeerd en ik kan zeggen dat nu ik er een tijdje mee gewerkt heb, Registax tot een van mijn favoriete 'webcam ver/bewerkingsprogramma's' is uitgegroeid. De wavelet is zo ontzettend makkelijk in gebruik, dat ik nauwelijks meer wat anders gebruik en meteen overga naar de meer conventionele programma's als Photostyler en Paint Shop Pro voor de finishing touch.

De afgelopen weken/ maanden heb ik de vele filmpjes reeds grotendeels verwerkt, waarvan velen bij matige omstandigheden zijn gemaakt, maar ook een aantal onder behoorlijk goede condities. Mijn beste Jupiter wil ik jullie niet onthouden, die ik geheel verwerkt heb met Registax. Ik had begrepen dat dit programma primair voor maanbeelden bedoeld is (corrigeer me als ik me vergis), maar omdat er net een mooie schaduwovergang op Jupiter was, heb ik Registax gebruikt om op de schaduwovergang te bewerken. In totaal werden in 2 minuten tijd 1194 beeldjes gemaakt. Omdat in 2 minuten tijd de rotatie al zichtbaar wordt (in Skeye is dit goed merkbaar), is het bewerken op een schaduwovergang beter, omdat deze met de rotatie van de planeet meegaat. Uiteraard praten we hier over zeer kleine verschillen, maar toch... De resolutie in het eindresultaat is nu zo hoog, dat ik echter tegen beperkingen aan loop. Wat ik nog graag zou willen zien, is dat verwerking op subpixelniveau mogelijk wordt, zodt er het 'superresolutie-effect' ontstaat en de beelden nog beter verwerkt kunnen worden. Omdat er verder nog met ongecalibreerde beelden wordt gewerkt, zou er eigenlijk ook nog de mogelijkheid moeten bestaan, om dark frames, bias frames en flat fields van de beeldjes af te trekken. Misschien dat deze mogelijkheden nog door onze Registax/Astrostack/Skeye-goeroes kan worden ingebouwd voor ze zover nog niet aanwezig zijn?

Bijgevoegd resultaat is van 9 januari 2002 om 20.47 uur UT. (opname liep van 20.46 tot 20.48). Er werd toen nog geen IR-cutoff filter gebruikt, wat blauwe randjes veroorzaakt a.g.v. de hoge IR-gevoeligheid van de chip, met name in het blauwkanaal (!!!). Ik weet het niet meer zeker, maar ik meen dat ik de opnames wel off-axis heb gemaakt, om zo enigzins te corrigeren voor de atmosferische dispersie. In het IR lukt dit echter niet meer, vandaar deze versmering (zie ook mijn artikel in AstroBulletin 21 over de planeet off axis-fotografie techniek). Moet daar nog eens over in discussie met onze optische experts... Er werden 947 beeldjes gestacked met Registax en er werd een wavelet in de hoogste frequenties uitgevoerd. Ik stuur jullie geen JPEG, om verlies van detail te voorkomen.

Jan Koet