De komende Jupiter-oppositie van 1 januari 2002

 

De komende wintermaanden kunnen we ons wederom verheugen op een zeer gunstige Jupiter-oppositie! Net zoals het afgelopen jaar zal de planeet hoog te midden van de wintersterrenbeelden aan de hemel te vinden zijn. De planeet staat tijdens deze oppositie in het sterrenbeeld Tweelingen. De oppositie zelf vindt plaats op 1 januari 2002. Dus na het afsteken van het vuurwerk en het heffen van de champagneglazen kunnen we direct weer aan de slag en de eerste Jupiter-tekening van 2002 verrichten!

De planeet zal een schitterende heldere verschijning zijn en menige vuurpijl naar de kroon steken! De planeet staat op 1 januari op een hoogte van 62°. De schijnbare (equatoriale) diameter van de planeet bedraagt 47.0²,  en de schijnbare polaire diameter 43.9². We zien dus dat er een behoorlijk verschil is tussen beide diameters, een verschijnsel dat de afplatting genoemd wordt. Deze afplatting is ook het eerste wat opvalt voor iemand die de planeet aanschouwt in een telescoop (naast de maantjes natuurlijk).

In de “Hemelkalender 2002”, de Vlaamse variant van de Nederlandse “Sterrengids” trof ik nog een aardigheidje aan, waar wij op Aarde echter niets van zullen merken! Vanaf  Jupiter is op 1 januari namelijk een Aarde-overgang waar te nemen. Onze planeet is vanaf de reuzenplaneet slechts een schijfje van niet meer dan 4² (de Zon meet vanaf Jupiter toch nog zo’n 6¢) zodat men daar slechts een klein stipje op de Zon zal waarnemen, niet veel meer dan een gemiddelde zonnevlek.

Hierbij wil ik als waarnemingsleider dan ook een oproep doen de planeet ook deze oppositie weer uitgebreid waar te nemen. De ingezonden waarnemingen zullen per omgaande in de waarnemingensite worden opgenomen. Iedereen kan dus direct inzage krijgen in onze resultaten!

Deze oppositie zal de eerste zijn die on-line te volgen zal zijn.

Misschien ten overvloede wil ik hier nog enkele zaken herhalen die voor de waarnemer nuttig kan zijn. Allereerst de nomenclatuur van de zichtbare structuren (figuren overgenomen uit ‘Planeten beobachten’van G. Roth, Sterne und Weltraum Verlag)

S=south, N=North, T= Temperate (gematigd), E=Equatorial, B=Belt (band), Z= Zone, p= preceding (wegdraaiende zijde), f= following (naar ons toe draaiende zijde).

Verder wil ik een ieder oproepen het vernieuwde waarneemformulier te gebruiken. Dus niet het formulier uit de blokken, ook al heb je daar nog een voorraadje van. Een instructie voor het invullen van de formulieren kun je terugvinden op onze waarnemingensite.

Verder wil ik ook nog een oproep doen om vooral ook timings uit te voeren. Door organisaties als ALPO en JUPOS wordt zeer dringend opgeroepen dat visuele waarnemers timings verrichten.

Een timing is het meten van het tijdstip van doorgang door de centrale meridiaan (CM) van een waargenomen structuur. Met behulp van de timing kan men eenvoudig de lengtegraad (in systeem I of II) van het betreffende detail bepalen. Kent mende lengtegraden van een bepaalde structuur als functie van de tijd dan kan men daaruit een zgn. Driftchart samenstellen, welke reeds vaker zijn weergegeven in Mercurius.De timing is eenvoudig uit te voeren en in onderstaande figuur (overgenomen uit ‘Planeten Beobachten’van G. Roth, Sterne und Weltraum verlag) wordt het proces weergegeven:

We timen het centrum van de Grote Rode Vlek. In de figuur links zien we het centrum net voor de doorgang (tijdstip t1), dit is ca. 3min voor de échte passage. In de middelste figuur zien we het centrum juist óp de CM (tijdstip t2), dit is het voor de waarnemer meest waarschijnlijke tijdstip. In de rechter figuur zien we het centrum net ná de passage (tijdstip t3), dit is ca. 3 min na de echte passage. De tijdstippen worden op deze wijze opgesplitst omdat het vaak niet onomstreden duidelijk is wanneer de passage precies plaatsvindt. Het uiteindelijke tijdstip (T) wordt berekend met: T = (t1 + 2t2 + t3)/4

Wie graag meer wil weten over de uitwerking van positiemetingen van structuren op Jupiter wordt aangeraden eens een bezoekje te brengen aan de site van JUPOS: http://home.t-online/home/h.j.mettig/

Ook een bezoekje aan de site van ALPO loont zeer de moeite: www.lpl.arizona.edu./alpo/

Ik hoop dat deze Jupiter-oppositie wederom een succes mag worden!!