Toelichting Jupiter-waarneemformulier

Hoogstwaarschijnlijk wijst het invullen van dit formulier zich vanzelf uit maar er zijn wellicht een aantal punten die om een toelichting vragen. We hopen deze hieronder te verduidelijken, mochten er nog vragen over blijven schroom dan niet bij de waarnemingsleider aan te kloppen.

Planeetschijf

De planeetschijf op het nieuwe formulier is een stuk groter dan die van het oude formulier. Tevens is de afplatting aangegeven. De grootte van de planeetschijf is belangrijk aangezien onze sjablonen om de waarnemingen uit te meten hierop afgestemd zijn. Het is dus belangrijk om bij het kopiëren er op te letten deze constant blijft!

Verder zien jullie dat er maar liefst 3 planeetschijven op het formulier staan. Dit heeft als voordeel dat men bv. de ene schijf kan gebruiken om de uitgewerkte detailtekening in te plaatsen, de andere om de getimede details in aan te geven of om voor een tekening van een iets later tijdstip van die avond te gebruiken. Het is echter niet de bedoeling om op één formulier de waarnemingen van verschillende dagen te plaatsen. Dit geeft aanleiding tot verwarring.

Let bij maken van de tekening ook op de juiste orientatie. Gebruik preceding (afkorting p, dit is de kant waar de planeet naar toe beweegt bij stilstaande volgmoter) en following (f). Het gebruik van oost en west kan aanleiding geven tot verwarring.

C.M. I/C.M.II:

Dit is de lengte van de centrale meridiaan in referentiesysteem I en II voor het tijdstip van de waarneming. Men hoeft dit niet in te vullen, evt.l kan men deze opzoeken in de Sterrengids of de Hemelkalender.

Tabel

Deze tabel is bedoeld voor het invullen van de timings. Voor een toelichting over het uitvoeren van timings wordt verwezen naar het Jupiter-artikel in deze Mercurius.

De cijfers in de eerste kolom geven het volgnummer aan van het getimede detail. Dit nummer dient men dan ook in de tekening te plaatsen.

Onder ‘Object’ wordt verstaan een omschrijving van het detail zoals : donkere vlek, witte ovaal, donker uitsteeksel etc. Vaak worden dan de Engelse benamingen gebruikt en hun afkorting: dark spot (D.S), white oval (W.O.), Dark Projection (Dproj.) etc. Men kan ook nog aangeven welk stuk van het detail men getimed heeft met preceding (p), centre ( c ) of following (f). Zo zij dus combinatis mogelijk als Dproj-f, WO-c etc.

Met ‘Location’ geeft men de band of zone aan waar men het getimede detail ziet: bv. NEB-n, NTrZ enz.

l 1 en l 2: dit zijn de uit de timing afgeleide lengtegraden voor het systeem waarop deze van toepassing is. Deze wordt door de verwerkers uitgerekend.

Een voorbeeld:

Nr.

UT

Object

Location

l 1

l 2

1

20h15m

DPc

NEB-n

230°

-

2

20h23m

GRSc

SEB-s

-

66°