< Vorige    Maan en Mars - 11 mei 2008    Volgende >

Huub Willems


Zaterdag 11 mei hebben Ton Baten en ondergetekende, bij een mede-Galileo lid (Jo Smeets) in Itteren gekeken naar de bedekking van Mars door de Maan. Geen van ons drieën is het gelukt om Mars achter de verduisterde kant van de Maan te zien verdwijnen. Het viel toch tegen om zo'n klein schijfje overdag te vinden, ook al staat dat dicht bij de Maan. Probleem was dat je de rand van de verdonkerde kant van de Maan niet kon zien. Mars moest daar ergens bij in de buurt staan, maar geen van ons drieën heeft Mars daar kunnen vinden met gebruikmaking van 4 verschillende telescopen.
De uittrede aan de verlichte kant was gemakkelijker te vinden. Die moest volgens Starry Night precies recht boven de krater Bernouilli plaatsvinden, hetgeen ook bleek te kloppen. Alle drie hebben we kunnen zien hoe Mars enkele seconden na 15:08 uur locale tijd weer achter de Maan vandaan kwam. Ik heb er een avi van gemaakt met mijn ToUCam Pro II in het primaire brandpunt van de LX90 (f=2000 mm). Sluitertijd was 1/100 seconde en ik heb gedurende 1 minuut opgenomen met 20 beeldjes/sec. Hier een bewerkt plaatje van het gebeuren.
De bewerking heeft plaatsgevonden met Registax 4 en PaintShopPro Photo XI. Eerst zijn in Registax ca. 900 van de 1240 beeldjes gestapeld, waarbij enkele kraters op de Maan als uitlijngebied fungeerden. Daarmee krijg je een mooi plaatje van de Maan. Vanwege de verplaatsingssnelheid van Mars zie je die amper in het gestapelde beeld. Daarom heb ik de laatste 600 beeldjes van de 1240 (waarbij Mars "los" is van de Maan) nog eens apart gestapeld met Mars als uitlijngebied. Zo krijg je een vrij aardig plaatje van Mars. Dit heb ik uitgeknipt en in de 1e bewerkte foto geplakt. Daarna nog wat afgewerkt in Paintshop Pro.
Enkele van de zichtbare Maankraters zijn: Cleomedes, Burckhardt en Geminus (onder in beeld, van rechts naar het midden toe), Bernouilli en Messala (resp. boven en links van Geminus) en tenslotte Berosus (rechts boven Bernouilli) en Gauss daar weer boven.