2001   l   2002   l   2003   l   2004   l   2005   l   2006   l   Waarneemformulier  

< Vorige    Saturnus - 28 januari 2006    Volgende >

Ad Kalk

Hierbij een opname van het spectrum van Saturnus. Het spectrum is opgenomen in de noord-zuid richting, zodat er drie spectra zijn ontstaan. De middelste wordt gedomineerd door de planeetbol en de satelietspectra door de ringen, zeg maar de ´ansae´ van Huygens.

Het spectrum is opgenomen met een ATK-1HS. Het webcamflimpje werd bewerkt met Registax. Het tralie (Rainbow Optics) bevond zich direct voor de chip op een afstand van 26 mm, waarbij gebruik werd van een ´short adapter´. De gebruikte telescoop is een LX90, met een focal reducer naar F/5.

In de spectra zijn verschillen te zien tussen de planeetbol en de ringen. Het duidelijkst is dat bij de twee banden, die zich rechts van het midden bevinden. De meest rechtse van de twee is zowel te zien bij de bol en de ringen. Dit is waarschijnlijk de Fraunhofer A-lijn bij ongeveer 760nm, die veroorzaakt wordt door moleculaire zuurstof uit onze atmosfeer. Links daarvan is alleen in het middelste spectrum een brede band zichtbaar. Waarschijnlijk is dat de sterkste absorptieband uit het Saturnusspectrum bij ongeveer 720nm, die toegeschreven wordt aan methaan.

De methaanbanden worden niet waargenomen onder normale aardse omstandigheden, maar wel als men licht laat vallen door een lange buis met methaan onder hoge druk. De absorpties worden toegeschreven aan boventonen (en combinaties van boventonen) van fundamentele vibratiefrequenties, waarvan de overgangen zich verderop in het infrarood bevinden (bij ongeveer 3000 en 1500 cm-1). Deze boventonen hebben een lagere intensiteit dan de grondtonen. De atmosfeer van Saturnus bestaat voor 0.4% uit methaan!

Bij de opnamen werden gemaakt bij sterk wisselende en vooral slechte seeing.