< Vorige    Venus - 16 november 2010    Volgende >

Arnaud van Kranenburg


De bewolking maakt het erg moeilijk, maar ik ben er afgelopen dinsdagochtend in geslaagd om de thermische gloed van de nachtzijde van Venus vast te leggen. De situatie is nog niet zo heel gunstig, maar de smalle sikkel en het grote planeetschijfje zorgt dat je zelfs op f/10 met de C9 een redelijk schijfje te zien krijgt. Daarentegen staat de planeet laag boven de horizon en heb je maar een korte tijd om opnamen te maken voordat de zon opkomt.

Het probleem met opnamen van de thermische gloed is dat de sikkel van Venus zo ontzettend overstraalt. Dat veroorzaakt hinderlijke reflecties en optische verstoringen in het beeld. Die verstoringen zijn ook over de donkere zijde heen geprojecteerd en maken het moeilijk om eventuele details op de donkere zijde te onderscheiden. In principe is dat mogelijk, omdat de topografie (bergen zijn koeler en dus donker, dalen zijn warmer en dus lichter) helderheidsvariaties veroorzaakt. Maar door die reflecties durf ik daar nu niets over te zeggen.

Ik heb deze opnamen gemaakt met een QSI 504 camera. Van de CCD van die camera is het dekglaasje verwijderd om de refecties te reduceren, en tov mijn opnamen in 2007 is dat zeker gelukt. Maar helemaal weg zijn ze niet. Toch is het een goede camera om te gebruiken, ik heb maar enkele frames nodig om een vrijwel ruisvrij beeldje te kunnen vastleggen, in tegenstelling tot 2007 waar ik opnamen maakte met de SkyNyx 2-0.